Voorzieningen voor even, netwerk voor het leven
Als stadmaker zorgt Nina Timmermans voor de zichtbaarheid van de nieuwe stadswijk Entree. Samen met initiatiefnemers zet zij het gebied op de kaart, terwijl de bouw nog niet eens is begonnen. Door nu al de samenwerking op te zoeken en het gebied aantrekkelijk te maken met tijdelijke voorzieningen, kunnen we alvast proeven hoe het is om er straks te wonen, werken en leven.
Veel ideeën
Nu is het nog een desolaat gebied, waar weinig gebeurt. Gelukkig liggen er veel ideeën om toch al van dit stukje openbare ruimte te kunnen genieten, ook wel placemaking genoemd. Het is aan Nina om die ideeën op te pakken en te concretiseren.
Samen bouwen aan ENTREE
Op dit moment wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een beweegroute, waar mensen kunnen sporten en elkaar ontmoeten. Het is uitnodigend, vernieuwend, gezond en verbindend Bovendien sluit het aan bij het actieve karakter van de nieuwe stadswijk. “We denken ook na over andere zichtbare, levendige activiteiten en evenementen”, vertelt Nina. “In de hoop dat het cultuurmakers en bewoners uitnodigt om zelf met initiatieven komen om het gebied aantrekkelijker te maken.”
Zo’n beweegroute staat er niet zomaar, daar komen veel externe partners bij kijken. “Samen met gezondheidsorganisaties, de Toegankelijkheidsraad en sportorganisaties stippelen we een route uit, die we met KWIEK gaan uitrollen.” KWIEK zet beweegroutes door het hele land uit voor ouderen. Entree doet het net even anders en richt zich op actieve mensen, jong en oud, ook als je mobiel beperkt bent. Daarnaast vindt Nina het belangrijk om de (toekomstige) Zoetermeerders te betrekken. “We vragen ze bijvoorbeeld een leuke naam voor de beweegroute te bedenken en waar ze een tapkraan willen.
Tijdelijk of permanent?
Alhoewel het om tijdelijke voorzieningen gaat, zijn sommige voorzieningen ook na de bouw aantrekkelijk. Nina gaat er vanuit dat de beweegroute blijft, het past goed in de gebiedsvisie. “Wat ook blijft, is ons netwerk. We staan in verbinding met elkaar. Ik ken inmiddels heel wat mensen waar ik makkelijk mee schakel. Zij zijn onze ambassadeurs. Zo heb ik contact met een sportclub in Rokkeveen, en daarmee met hun hele netwerk. Door de aansluiting via de Mandelabrug is er veel potentie voor samenwerking.”
Op een later moment kan de beweegroute zelfs uitgebreid worden door de hele stad. Misschien wel met een pumptrack, een circuit dat toegankelijk is voor alles dat wielen heeft, van rolstoel tot skateboard.
Verschillende thema's
Niet zo sportief? Entree maakt ook ruimte voor creatievelingen en cultuursnuivers. Nina hoopt daardoor wat meer aandacht buiten Zoetermeer te krijgen. “We willen kunstenaars graag een plek geven om te werken én te wonen in Entree. Wie weet krijgen de ateliers straks een permanente plek in Entree.” De komende maanden zijn er bijeenkomsten gepland om het concept verder uit te werken met de creatieve sector.
Activiteitenterrein CLUB ENTREE
Het terrein op de Boerhaavelaan is geschikt voor buitenactiviteiten. Iedereen kan er straks gebruik van maken voor bijvoorbeeld een buurtbarbecue, braderie, optreden of andere buurtactiviteiten. “Bewoners moeten het zelf organiseren en ook zelf een evenementenvergunning aanvragen. Voor de promotie kunnen organisatoren de evenementenkalender van Entree gebruiken.
Ondertussen wordt het in Club Entree steeds gezelliger. Er is behoorlijk wat aanloop, bezoekers kunnen er genieten van een kopje koffie. Net als sporters na afloop van de beweegroute, met het startpunt bij Club Entree. “We willen ook een gedeelte inrichten voor een plantenasiel, met een plek waar planten geruild kunnen worden. En wie een plantje heeft gebracht of geruild, kan meteen even een blik werpen op de maquette.”
“Ik krijg veel energie van dit project, vooral door de samenwerking met alle initiatiefnemers. Want ik doe het niet alleen. De kern van placemaking is co-creatie.”
Heb jij een leuk idee? Neem gerust contact met ons op. Zo blijven we mensen met elkaar verbinden en bouwen we samen aan Entree.