ENTREE, op onze gezondheid!

Aangepast:

Inmiddels weten onze bloglezers dat Entree, de nieuwe wijk in Zoetermeer, grote ambities kent: Entree moet de gezondste wijk van de Randstad worden. Voor ons, LOLA Landscape Architects, ligt hier een mooie uitdaging, die aansluit op een mondiale tendens: wat betekent een gezonde stad? Hoe kan Entree als voorbeeld dienen voor andere steden?

De natuur voelen
Een gezonde wijk gaat verder dan vergroening. Het gaat over het functioneren van een woonwijk en hoe we met behulp van de natuur kunnen inspelen op grotere stedelijke vraagstukken. Nu we veel thuis zitten, vanwege de coronamaatregelen, worden we geconfronteerd met onze gezondheid en hoe belangrijk een groene omgeving is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat groen een positief effect heeft op hoe mensen zich voelen. Zo ervaren we na een stevige wandeling door het park of bos dat we helemaal zijn opgeladen. Daarnaast waarderen we een groene omgeving als ‘beter’ en ‘veiliger’.

De natuur naar de stad halen brengt veel voordelen. In ons ontwerp voor Entree zien we de omgeving als een natuurgebied met een eigen ecosysteem. We kijken of het niet te warm wordt in de zomer, of we piekregenbuien goed kunnen opvangen en of planten en dieren zich thuis voelen in de wijk. Dat gevoel is belangrijk en daarom ontwerpen we voor de zintuigen. We kijken daarbij naar de natuur vanuit beleving: kabbelend water, geurend gras, de wind door je haren en de zon door een groen bladerdak. Zo wordt Entree een natuurinclusieve en klimaatadaptieve wijk, die uitnodigt om naar buiten te gaan. Een wijk waarin je alle seizoenen voelt.

Voor mensen, dieren en planten
We gaan voor zoveel mogelijk groen in de wijk en we willen een kwalitatieve, ecologische leefomgeving creëren. Hier profiteren niet alleen mensen, maar ook planten en dieren van. Hoe ziet zo’n leefomgeving eruit? De wijk is onderverdeeld in bouwblokken. Deze bouwblokken zullen fungeren als ecotopen. Rondom elk blok groeien bomen en planten. Samen met ecologische groene daken en verticale tuinen creëren deze een prettig microklimaat voor bewoners. Ook vogels en insecten voelen zich op hun gemak, dankzij fijne verblijfplaatsen en nestruimtes. Deze op zich staande ecotopen vergroten de biodiversiteit in Zoetermeer en dragen samen bij aan de versterking van het omliggende ecosysteem.

In Entree hebben wij het ambitieuze plan om een open waterverbinding te maken. Dit kan door gesloten duikers te openen. Duikers zijn kokervormige constructies die wateren met elkaar verbinden. Met zo’n open waterverbinding en meer diverse oevers, wordt het aantrekkelijker om op en rond het water te recreëren. Water, in de vorm van smalle waterlopen, brede singels en stromende beekjes, is de ruggengraat van het nieuwe avontuurlijke stadspark ‘Entreepark’ en verbindt de omliggende wijken.

Op stadssafari
We werken hard aan een mooie, groene entree van de wijk met de herontwikkeling van de Afrikaweg. Deze wordt helemaal anders met meer functies, openbare ruimten en recreatieve ontmoetingsplekken. Met de toevoeging van weelderig groen zoals bomen, bloeiende planten en grassen, bepalen wij hier de sfeer en de kwaliteit van de ruimtes. Door al deze nieuwe groenverbindingen in de wijk kun je blijven ontdekken. Het station zien we als het startpunt van allerlei recreatieve routes: wandelroutes door het Entreepark, fietsroutes, maar mogelijk ook kanoroutes door het nieuwe stadspark en naar het Westerpark. Genoeg voor een stadssafari door de natuur van Entree.

Door samenwerking krijgen we steeds scherper antwoord op de vraag wat een gezonde stad inhoudt. Wij zijn ervan overtuigd dat we met elkaar de bouwstenen in handen hebben om van Entree een gezonde wijk te maken, met meerwaarde voor Zoetermeer en de direct omwonenden. Laten we een inspiratie zijn voor andere steden.

Teun Schuwer is landschapsarchitect bij LOLA Landscape Architects. Samen met Eric-Jan Pleijster, Joost van de Ven en Margot van der Meer adviseert hij over de inrichting van de buitenruimte van Entree.